El càncer de còlon i recte és el més freqüent en la població de més de 50 anys. A Catalunya es diagnostiquen uns 6.000 casos nous a l’any i és la segona causa de mort per càncer amb més de 2.600 morts anuals.

El programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte, promogut pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, es va iniciar l’any 2009 i des del 2020 cobreix tota Catalunya. Té per objectiu reduir la mortalitat i la incidència del càncer colorectal, diagnosticant i tractant lesions benignes, dites pòlips, així com el càncer en fases inicials quan hi ha moltes probabilitats de curació.

El còlon forma part de l’aparell digestiu, també se’n diu intestí gros, els 15 cm últims corresponen al recte. En el seu interior poden formar-se petites lesions benignes, dites pòlips, que amb els anys poden augmentar de mida transformant-se en un càncer.

Hi ha factors de risc de patir la malaltia com: tenir més de 50 anys (més risc a major edat), obesitat, consum de carn processada o carn vermella, menjar poca fruita i verdures, fumar i beure alcohol. Tenir pares o germans amb càncer colorectal també augmenta el risc. Els factors protectors són fer exercici físic i mantenir uns hàbits saludables.

El programa envia una carta cada dos anys a la població de 50 a 69 anys convidant a fer una senzilla prova. L’objectiu és detectar si a les deposicions hi ha petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista (test de sang oculta a femta). Segons el territori són les farmàcies o els centres d’atenció primària els encarregats de distribuir el test. Tenen un paper clau a l’hora d’informar, resoldre dubtes i incentivar la participació.

El farmacèutic o el metge de capçalera entrega el test, explica com cal recollir la mostra de femta, recollint un petit qüestionari per detectar persones amb antecedents familiars o malalties que contraindiquin participar en el programa. Un cop es retorna el test s’envia al laboratori per analitzar-lo.

Quan la prova és normal s’informa del resultat i es convidarà la persona a repetir la prova als dos anys. Quan la prova és positiva (aproximadament 5% dels casos) vol dir que s’ha trobat sang a la deposició. En aquests casos es recomanarà fer una colonoscòpia amb sedació, per revisar l’interior de l’intestí gros i el recte,  que permet diagnosticar l’origen de la sang. Si hi ha pòlips es poden extirpar durant la mateixa colonoscòpia, evitant que amb el temps puguin esdevenir un càncer. Si hi ha una lesió sospitosa de càncer es prenen mostres (biòpsies) per fer el diagnòstic i tractament adient.

A Catalunya cada dos anys es convida aproximadament un milió i mig de persones d’entre 50 i 69 anys a participar en el programa, tant sols accepten entre el 35-50%. De cada mil participants, en 10-15 casos es diagnostiquen pòlips amb risc de transformar-se en càncer i en 1,5 casos es detecta un càncer.

Prevenir el càncer de còlon i recte està en les nostres mans. Cal promoure la participació. FES-TE LA PROVA!  SI REPS LA CARTA I TENS DUBTES, APROPA’T AL CAP O A LA FARMÀCIA PERQUÈ T’HO EXPLIQUIN! PARTICIPAR ÉS IMPORTANT!

  • El càncer colorectal és molt freqüent i es pot curar si es detecta a temps.
  • El risc de patir un càncer colorectal s’incrementa, en homes i dones, a partir dels 50 anys.
  • Participar en el programa és fàcil, segur i gratuït.
  • Les proves que ofereix el programa diagnostiquen el càncer en fases més inicials, així com pòlips que s’extirpen i eviten el càncer.

Un estil de vida i alimentació saludables son també elements preventius.

Montserrat Andreu Garcia
Doctora especialista en Aparell Digestiu.
Membre del Comitè Científic d’Oncolliga.