Tallers de Suport

Els tallers de suport són pràctiques i activitats dissenyades per a millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones amb càncer i els seus familiars. Gràcies a la creixent evidència científica, hospitals de referència internacional els ofereixen actualment als seus pacients per ajudar-los a gestionar i reduir els símptomes i efectes secundaris dels tractaments.

Tant si acabes de rebre un nou diagnòstic, com si ets una persona de llarg recorregut oncològic o un familiar, els nostres tallers t’ajudaran a cuidar el cos, a gestionar i regular les emocions i a asserenar la ment. Aprendràs tècniques de relaxació i benestar que podràs aplicar al teu dia a dia i formaràs part d’una comunitat on poder compartir i sentir-te acompanyat. Els nostres experts adaptaran en tot moment la pràctica perquè puguis gaudir dels seus beneficis de forma segura i rigorosa.

Amb el desig de poder estar al teu costat, allà on estiguis, alguns dels tallers s’ofereixen també en format online.

Testimonis

Dr. Albert Tuca
Vicepresident de la Fundació Oncolliga
«L’activitat física moderada i la relaxació durant i després del tractament oncològic poden tenir un efecte positiu en la recuperació. Pràctiques com el ioga, el txi-kung i la meditació poden prevenir i revertir els efectes físics dels tractaments com la fatiga, la pèrdua de massa muscular i la densitat òssia i aportar benestar a llarg termini.»

Pràctiques ment-cos

Les pràctiques ment i cos són un conjunt de tècniques que estimulen la interacció de la ment amb les diferents funcions del cos amb l’objectiu de promoure la salut i el benestar general.

En els últims anys aquest tipus de pràctiques han experimentat una gran popularitat. La creixent evidència científica que demostra els seus beneficis ha fet que hospitals oncològics de referència internacional les ofereixin als seus pacients per reduir i alleugerir símptomes i els efectes secundaris dels tractaments.

Les tècniques ment i cos són efectives, segures i naturals. Al practicar-les amb regularitat (idealment de forma diària) es desenvolupen eines i hàbits saludables que ajuden a gestionar les dificultats que solen anar associades al càncer. Són una manera agradable i eficaç de cuidar-se a un mateix.

És important destacar que aquest tipus de pràctiques ens fan més conscients d’emocions com la ràbia, la por, el dol per alguna pèrdua o la tristesa. Si tens un historial d’alguna condició psiquiàtrica, abús de substancies o trauma, et recomanem que parlis amb els nostres especialistes abans de començar els tallers.

Les tècniques ment i cos no substitueixen en cap cas el tractament mèdic o psicològic. Et suggerim que abans de participar-hi, informis al teu metge. En cas que no t’ho recomani, segueix si us plau el seu consell. Durant activitats físiques com el txi-kung o el ioga, tot i que es realitzen de forma molt suau, pot haver-hi risc de lesió. Si mentre les practiques experimentes sensació de mareig, dolor o sents que et falta la respiració, atura la sessió i contacta amb el teu metge.

El ioga és una pràctica que promou l’equilibri entre les diferents funcions físiques i psicològiques amb l’objectiu d’harmonitzar l’organisme i asserenar la ment. Es compon de posicions i moviments, tècniques de respiració, relaxació i meditació.

Les posicions i els moviments flexibilitzen el cos, l’enforteixen i permeten alliberar tensions de diferents tipus i incrementar-ne així la vitalitat. Les tècniques de respiració equilibren el sistema nerviós i ajuden a tranquil·litzar la ment. La relaxació redueix l’efecte dels estímuls externs, allunya els pensaments i tot l’organisme entra en la calma. La meditació ajuda a percebre la realitat de forma neutral i equànime, proporciona claredat mental i facilita l’acceptació.

El tractament oncològic pot fer que sentis el teu cos d’una forma diferent. El ioga t’ajudarà a establir-hi una relació més positiva, plena de compassió, cura i amor. Et proporcionarà eines per navegar a través de les emocions que aquest procés implica i a experimentar que la pau, la bellesa i la força no es troben a fora, sinó en el nostre interior.

L’evidencia clínica demostra que la pràctica de ioga ajuda a gestionar els efectes psicològics i emocionals associats al càncer. Entre altres coses, pot ajudar a reduir l’ansietat, la depressió, l’estrès i l’estrès posttraumàtic, l’insomni (reduint la medicació), la inflamació, la fatiga, el dolor, la pressió arterial, el nivell de sucre en sang, els fogots associats al tractament, ajudar a reforçar el sistema immunològic, la qualitat òssia, millorar la salut del cervell o la massa muscular.

Vull inscriure’m a:

Josefina: Sempre he estat una persona molt ansiosa i exigent amb mi mateixa. Quan em van diagnosticar el càncer tenia ja tres hèrnies discals que em provocaven un dolor permanent a les lumbars. A causa de la situació el meu to físic i mental va disminuir molt i no podia satisfer el nivell d’exigència usual. Tot plegat em va conduir a una depressió. Practicar ioga m’ha ajudat moltíssim. He après a relaxar-me per primera vegada a la meva vida, a reduir l’ansietat, el dolor i l’insomni. Em trobo millor i sento que tot plegat m’ha ajudat a disminuir la depressió.

Jan: Fa cinc mesos em van diagnosticar un càncer de pulmó i fa dos mesos que m’han operat. Respiro amb dificultat i avui, en finalitzar la meva primera sessió de ioga, he sentit que podia fer-ho amb més facilitat.

Eva: En essència, el ioga m’ha ajudat pel que fa al creixement personal i espiritual. Ha estat com una neteja interior que m’ha permès desfer nusos emocionals, m’ha alliberat de rancors i ha facilitat l’acceptació. Em sento molt més connectada a mi mateixa, més plena i més agraïda. A un nivell més físic el ioga m’ha ajudat a augmentar la meva capacitat pulmonar i, mentalment, la concentració.

Amina: Era una mica escèptica amb les pràctiques cos-ment, però, després del diagnòstic, vaig decidir provar. La pau que experimento mentre faig ioga em dona forces per afrontar el món. Em canvia inclús la manera de veure les coses… Després de la sessió tot és més positiu i em sento més feliç.

El mindfulness o atenció plena és un estat mental que aflora quan prestem atenció al moment present de forma confiada i pacient, sense judici ni esforç i amb total acceptació. Els seus orígens neixen de les diferents tradicions centenàries de meditació. És una pràctica que ajuda a estabilitzar i asserenar la ment i estimula el benestar general.

El taller proporciona eines per a poder incorporar el mindfulness a la vida diària. Convertir aquest tipus d’atenció en un hàbit ens ajuda a prendre distància de les circumstàncies i a veure-les d’una manera més positiva i creativa.

L’evidència científica demostra que, entre altres coses, promou les emocions positives, la relaxació, l’empatia i la compassió, les relacions positives, la concentració i la memòria. Per altra banda, ajuda a reduir l’ansietat, la depressió, l’estrès, la fatiga, els símptomes de l’estrès posttraumàtic, el dolor físic i emocional, les conductes addictives i l’insomni.

Vull inscriure’m a:

Maria: Les sessions de mindfulness m’ajuden a tornar a ser, de mica en mica, jo. Torno a sentir la meva existència, a somriure, a tenir ganes de fer coses i a acceptar-me tal com soc. Desitjaria que aquesta experiència pogués arribar a tothom.

El Txi-Kung és una pràctica mil·lenària que, a través de l’atenció mental, el moviment i la respiració, promou la salut física, mental i emocional. Segons els principis de la medicina tradicional xinesa, quan l’energia o “txi” no circula fluidament pot comportar malestar i desequilibris en l’organisme. L’objectiu del txi-kung és alliberar les tensions que ho impedeixen i fer que l’energia circuli lliurement.

Hi ha evidència clínica que demostra els efectes positius que el txi-Kung té en persones amb càncer, malalties cròniques i problemes respiratoris. Aquests beneficis inclouen la reducció de l’estrès, el dolor, l’ansietat, la fatiga i la pressió arterial en persones hipertenses, així com una millora de les funcions pulmonars, de l’estat d’ànim, l’insomni, la qualitat de vida, la fibromiàlgia i una estimulació de la resposta immunològica entre d’altres.

Vull inscriure’m a:

Julia: El taller de qiqong em proporciona moments de benestar, no només quan estem a classe, sinó també durant la resta de la setmana. Em sento amb més calma i major capacitat per a interioritzar. També m’ajudada a relativitzar, a ser més tolerant i a donar menys importància als problemes. Les tècniques són senzilles, això fa que pugui practicar-les a casa. Per exemple, el massatge als peus. Solc fer-me’l habitualment a les nits i a vegades també a la meva filla petita. És un taller que també beneficia a la meva família.

Ester: El taller de qiqong representa per a mi un moment de pau. Durant la classe em sento més tranquil·la i relaxada. Això fa que em pugui escoltar amb més calma i profunditat, una cosa que em resulta molt agradable. A més, he incorporat el massatge de les mans com a rutina d’autocura diària. M’ajuda a reduir el dolor de la neuropatía i em van molt bé.

Lola: Segueixo aquest taller des del 2014, m’ha ajudat a tenir més autoconsciència i m’ha donat molts moments de tranquil·litat. A més, m’ha ensenyat tècniques que beneficien també a la meva família. Per exemple, l’automassatge, que la meva germana ha incorporat en la seva rutina quan no es troba bé.

La Sofrologia Caycediana proporciona un mètode d’entrenament personal basat en tècniques de relaxació i activació del cos i de la ment que reforça actituds positives en la vida diària i ajuda a gestionar l’estrès i les emocions tant en l’àmbit personal com professional.

Aquesta formació ha estat desenvolupada per un equip multidisciplinar de metges, psicòlegs i especialistes en la gestió de l’estrès personal i professional sota la direcció de la Dra. Natalia Caycedo, doctora en Medicina, especialista en Psiquiatria, llicenciada en Neurofisiologia per la Universitat Pitié Salpêtrière de París i responsable de l’organizació de Sofrología Caycediana a nivel internacional. Cada sessió consta d’una part teòrica i d’un exercici pràctic. Els exercicis que s’aprenen a classe es lliuren en un fitxer d’àudio perquè cadascú pugui practicar-los pel seu compte.

  • Sessió 1
    Teoria: Fisiologia de l’estrès 
    Pràctica: Sofronització de base
  • Sessió 2
    Teoria: La respiració i la serenitat 
    Pràctica: Respiració diafragmàtica pausada
  • Sessió 3
    Teoria:  L’eliminació de les tensions acumulades
    Pràctica: Sofrodesplazament del negatiu
  • Sessió 4
    Teoria: La somatització positiva
    Pràctica: Sofropresència del positiu
  • Sessió 5
    Teoria: Aprendre a desconnectar
    Pràctica: Contemplació d’una imatge positiva
  • Sessió 6
    Teoria: L’actitud positiva envers el futur
    Pràctica: Futurització lliure
  • Sessió 7
    Teoria: L’evocació del passat positiu
    Pràctica: Preterizació
  • Sessió 8
    Teoria: Responsabilitat del meu benestar
    Pràctica: Vivència dels valors personals
  • Sessió 9
    Teoria: Afrontament de situacions futures estressants
    Pràctica: Sofro programació futura
  • Sessió 10
    Teoria: Consciència del cos
    Pràctica: Relaxació enmig d’una tensió

Vull inscriure’m a:

Taller de pautes en la cura de la pell durant el tractament online, a càrrec de la Fundació Ricardo Fisas – Natura Bissé, que assessora i acompanya en la cura de la pell en tots els moments de la vida i també quan apareix un diagnòstic de càncer, dirigit a persones amb càncer i familiars.

El taller proporciona algunes pautes bàsiques i solucions senzilles per minimitzar els possibles efectes dels tractaments oncològics.

S’ofereix assessorament en:

  • · Pautes d’autocura de la pell
  • · Facial recuperador
  • · Hidratació corporal profunda
  • · Hidratació del cuir cabellut
  • · Hidratació de mans i peus
  • · Hidratació de pre i post radioteràpia

Vull inscriure’m a:

Impartit per una professional de Natura Bissé.
Dimecres 14 de juny

· De 10 a 11.30 h
· Online via Zoom
· Cal omplir el formulari per apuntar-se al taller

Taller de maquillatge online dirigit a persones amb càncer en el procés oncològic, a càrrec de les professionals de Jorge de la Garza.

Vull inscriure’m a:

Impartit per una professional de Jorge de la Garza.

· Dimarts 23 de maig
· De 10.30 a 11.30 h
· Online via Zoom
· Cal omplir el formulari per apuntar-se al taller

Taller teòric-pràctic dels beneficis de l’exercici físic i el càncer dirigit a persones amb càncer en el procés oncològic, a càrrec d’Esther Valera Páez, entrenadora personal especialista en exercici i càncer.

Vull inscriure’m a:

· Dimecres 20 de març 2024
· De 17 a 18 h
· In Extremis Club Academy – C/ de la Circumval·lació, 23. Barberà del Vallès
· Cal omplir el formulari per apuntar-se al taller

Taller a càrrec de l’Esther Valera Páez, entrenadora personal especialista en exercici i càncer. Va estudiar Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i després va fer un Màster en Activitat Física i Salut, especialitzant-se en Prescripció d’Exercici per a persones amb Patologies, concretament el càncer. Actualment segueix amb la seva formació i està fent la tesi doctoral sobre exercici i càncer.

Què es farà: una xerrada inicial per explicar la importància de l’exercici físic durant el procés oncològic, de forma general. I, després, es farà referència a la quimioteràpia, radioteràpia i tractaments hormonals o immunoteràpia. S’exposaran quin són els principals tipus d’entrenament i quins s’han de prioritzar i, per acabar, es farà una part pràctica on s’ensenyaran 4 exercicis bàsics per començar a fer a casa sense la necessitat de comprar-se material.

Xerrada inicial:

  • Beneficis exercici físic general
  • Beneficis exercici físic diferents etapes càncer
  • Tipus d’entrenament i prioritat

Part pràctica:

  • 4 exercicis principals de força
  • Recomanacions generals

Tècniques artístiques i creatives

(No està actiu)

La musicoteràpia és la utilització de la música per acompanyar i donar suport a les persones que viuen un problema de salut. Es tracta d’una disciplina basada en l’evidència. L’àmbit oncològic és un dels camps d’aplicació, i el nombre d’estudis científics sobre Musicoteràpia Oncològica ha anat augmentant de manera notable al llarg dels darrers 40 anys. Els resultats mostren interessants beneficis al llarg de les diferents fases de la malaltia així com una millora en el benestar i la qualitat de vida de les persones afectades.

El taller de Musicoteràpia realitzat a la Fundació Oncolliga va adreçat a treballar els següents objectius terapèutics:

  • Promoure estats de relaxació i/o estimulació
  • Facilitar l’expressió emocional i millorar l’estat anímic
  • Oferir un espai de distracció i reflexió
  • Afavorir la socialització i comunicació amb els altres

L’èxit terapèutic d’aquest tipus de pràctica queda fonamentat en la música i disseny d’activitats musicals determinades, en la formulació d’objectius personalitzats i adaptats a les necessitats de les persones participants i en la presència d’un musicoterapeuta professional.

(No està actiu)

L’ésser humà s’ha comunicat i expressat a través de l’art des dels seus orígens. Tot i això, no va estar fins als anys vint del segle passat que va començar a ser utilitzat de forma terapèutica per a millorar el benestar físic i psicològic de les persones. La investigació científica, tot i que incipient, ha sigut suficient perquè centres clínics de referència internacional l’ofereixin actualment als seus pacients amb l’objectiu d’augmentar l’autoestima i la qualitat de vida, reduir l’estrès i l’ansietat, expressar emocions que poden ser complexes de verbalitzar, alliberar conflictes del passat i promoure el benestar i l’esperança.

Les sessions d’artteràpia estan guiades per un professional especialitzat i s’utilitzen materials artístics com la pintura o el modelatge, la música o la poesia. Per a participar-hi no cal experiència prèvia ni ser expert en la matèria, ja que l’essència no es troba en el producte final sinó en el procés creatiu que aflora.

Espai de distracció i socialització

Curs d’iniciació a la marxa nòrdica a càrrec de nòrdic walks

La Marxa Nòrdica és un exercici físic que ens permet incrementar els beneficis propis de caminar mitjançant la incorporació d’uns bastons específics que s’utilitzen per a donar impuls. Aquesta tècnica permet activar la part superior del cos, augmentar el consum calòric de l’organisme i millorar la tonificació muscular. Àmpliament practicat arreu del món, en els darrers 10 anys ha vist un creixement exponencial en el nombre de practicants pels múltiples beneficis observats.

Als efectes positius propis de caminar (cardiovasculars, pressió arterial, millora de la capacitat pulmonar i manteniment dels índexs glucèmics, entre d’altres) cal afegir-hi els derivats de l’activació muscular de gairebé el 90% de la musculatura gràcies a l’ús actiu dels bastons. Evidencia científica recent demostra també que la pràctica continuada millora diverses patologies, entre elles diversos tipus de càncer (en especial en el limfedema derivat de càncer de mama).

La marxa nòrdica constitueix un exercici equilibrat, compensat i de baix impacte que, en tenir diferents nivells de pràctica, s’adapta a les capacitats físiques de qualsevol persona. La condició bàsica per a poder gaudir d’aquest fantàstic exercici és caminar i aprendre a fer ús dels bastons. Tot i que es pot practicar de forma individual, és especialment interessant fer-ho en grup pels beneficis emocionals i socials que comporta practicar-ho en companyia en un entorn natural.

Vull inscriure’m a:

Referències