Sota el títol ‘Voluntariat i salut. Experiències que impulsen el futur’ es commemoraran vint anys de compromís de les persones voluntàries, del treball de la FCVS i de la professionalitat de les entitats que treballen a primera línia

El cartell de la jornada (FCVS)
La Jornada Catalana de Voluntariat i Salut arriba enguany a la seva vintena edició. Per commemorar aquesta fita tan especial, la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) ha organitzat, el pròxim 16 de maig, una jornada que, sota el títol ‘Voluntariat i salut. Experiències que impulsen el futur’, construirà un relat compartit sobre el passat, el present i el futur del voluntariat en l’àmbit de la salut. Al llarg de l’acte es posaran en relleu les experiències que han marcat aquests anys, s’analitzaran els reptes actuals i es dissenyaran estratègies innovadores per encarar el futur.
La vintena jornada celebrarà dues dècades de compromís de les persones voluntàries, del treball de la FCVS i de la professionalitat de les entitats que treballen des de la primera línia. Serà, un any més, un espai de reflexió i de debat entre persones voluntàries, professionals de l’àmbit de la salut, responsables d’administracions i institucions del sector, i totes aquelles persones interessades.
L’edició d’aquest any inclou una sessió plenària al matí, que tindrà lloc a l’Hospital Clínic de Barcelona -amb una conferència i una taula rodona-, coincidint amb l’espai on es va celebrar la primera edició de la Jornada Catalana de Salut. El mateix divendres, a la tarda, també s’organitzaran quatre tallers pràctics simultanis a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, cadascun amb una temàtica específica.
La Jornada aposta per descentralitzar la segona part i poder palpar els testimonis i aportacions d’arreu, tot impulsant actuacions que connecten persones voluntàries i comunitat amb el sistema de salut.
Programa
MATÍ
La sessió plenària del matí tindrà lloc al Centre Esther Koplowitz de l’Hospital Clínic de Barcelona (carrer del Rosselló, 153), de 9 h a 13.30 h. Comptarà amb subtitulació en directe i es retransmetrà per ‘streaming’ per facilitar-ne el seguiment a distància.
L’acte s’iniciarà amb la benvinguda i la conferència ’20 anys de voluntariat i salut: memòria viva i futur en marxa’, que anirà a càrrec de la gerent de la Fundació Oncològica Infantil Enriqueta Villavecchia, Anna Varderi; i l’artista visual i fotògrafa, Ana Álvarez. A través d’aquestes dues veus, es combinarà una mirada íntima i inspiradora al passat i als orígens de les jornades, combinada amb una proposta artística que convida a repensar les cures i el voluntariat com a motor de futur. Aquest diàleg entre memòria i transformació donarà el tret de sortida a la jornada amb força i emoció.
Després de la pausa cafè, se celebrarà la taula rodona ‘Passat, present i futur del voluntariat de l’àmbit de la salut’, on s’abordaran els aprenentatges dels darrers vint anys, el context i els reptes actuals, i les propostes i oportunitats de futur. Es comptarà amb quatre veus complementàries: la directora de programes i projectes estratègics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Maribel Pasarín; la treballadora social sanitària a Hestia Duran i Reynals, Ana Davila; la voluntària d’ECOM amb infància ingressada a l’hospital de la Vall d’Hebron, Estefania Araujo; i la responsable de voluntariat a Pere Claver Grup, Miriam Bonet.
La sessió finalitzarà amb la dinàmica participativa ‘El núvol pel futur’, per imaginar com serà el voluntariat en salut d’aquí a uns anys, i amb l’acte de cloenda.
TARDA
A la tarda, de 15 a 17 h, se celebraran quatre tallers pràctics presencials sota el títol ‘Ecosistemes de salut compartida’, amb propostes diverses arreu del territori:
- Barcelona – Kit d’autoregulació per al voluntariat hospitalari
AmbÁngeles Gordillo, coordinadora de projectes artístics i comunitaris, i formadora en CNV-Comunicació NoViolenta
- Girona – Acompanyar des de la presència: voluntariat a domicili
Amb Ana Pérez-Muelas, historiadora i experta en facilitació de grups en l’àmbit educatiu; la Fundació Amics de la Gent Gran i l’Associació Contra el Càncer Girona
- Lleida – Què és el dol?
Amb Anna Maria Agustí, mestra i psicopedagoga. Creadora de l’Associació Grups d’Acompanyament al Dol de Lleida
- Tarragona – Respirar natura: salut integral a través de l’entorn
Amb l’Associació AUBE
A qui s’adreça
La Jornada s’adreça a persones voluntàries, tècniques d’entitats, personal d’infermeria i altres professionals de la salut, alumnat i professorat universitari, i persones i organitzacions interessades en la temàtica.
Inscripcions
La inscripció és gratuïta i es pot fer a través del formulari en línia. L’aforament és limitat, per la qual cosa cal inscripció prèvia tant a la sessió plenària com als tallers de la tarda.
Tota la informació es pot seguir a voluntaris.cat i a les xarxes socials amb l’etiqueta #VolSalut25.