Per la nostra entitat els valors són els pilars més sòlids en que podem centrar la nostra activitat i per això volem compartir amb vosaltres aquells valors que més ens caracteritzen.

Cliqueu damunt la imatge per descarregar i veure la presentació.

Valors

Intentarem fer un recorregut de tot allò que oferim i quin valors hi ha presents.

Com a Fundació sense ànim de lucre , la nostra prioritat i raó de ser és l’ atenció a les persones ( pacients i famílies ) que veuen canviar la seva quotidianitat degut al càncer. La proximitat a les persones , a la malaltia i al patiment ens exigeix una resposta tant tècnica ( professional ) com ètica. Aquest és el nostre repte.

Inevitablement aquesta atenció es basa en el respecte . Aquest valor és el que fa possible tots els altres. El respecte és una de les premisses ineludibles en tots els que configuren la nostra entitat , treballadors i voluntaris.

L’ escolta és el primer oferiment a tota persona que s’acosta a nosaltres. Vivim a tanta velocitat que quan alguna circumstància de la nostra vida ens demana aturar-nos , és fàcil adonar-nos que també necessitem ser escoltats de debò.

Cada persona arriba amb una confidència , amb una història que pretén reflectir la seva situació per tal de ser entesa . L’ escolta doncs ha d’ anar acompanyada de confidencialitat , allò que s’ ens explica , únicament pot servir per canalitzar millor el que com a entitat podem oferir.

Quan el nostre acostament suposa anar al domicili la confidencialitat es vincula de manera ineludible a un altre valor , la intimitat . Entrar a la llar d’ un altre requereix el màxim respecte a la seva intimitat .

Aquesta societat caracteritzada entre d’altres per la rapidesa amb la que passen les coses i el ritme frenètic en el que la majoria vivim, ens sorprèn quan necessitem certes ajudes ja que sovint passen per un lent i burocràtic circuit que demora una resposta adequada a la situació . Per aquest motiu l’agilitat és un dels valors fonamentals que ens caracteritzen com a entitat. Sovint la malaltia marca un ritme que entenem condiciona certes respostes.

A la vegada , la realitat és canviant , res és estàtic ni inamovible i menys quan les circumstàncies són difícils , per això entenem que la flexibilitat , l’ emmotllar-nos al màxim a la realitat de l’ altre és una de les característiques que ens defineix a la vegada que ens enforteix i qualifica la nostra tasca.

Una tasca que requereix un alt grau de professionalitat. Per això la formació de les persones que configuren Oncolliga és també un aspecte bàsic per nosaltres i ens permet aprendre . L’ actitud d’ aprendre és imprescindible en una entitat com la nostra que pretén entendre , conèixer i millorar tot allò que incideix en la vida d’una persona que ha estat diagnosticada de càncer.

Ens sentim responsables del nostre projecte i volem donar la resposta més òptima a qui confia amb nosaltres. Aquest fet exigeix un profund coneixement de la realitat en la que incidim. La responsabilitat és un altre dels nostres valors.

Són molts els malalts , famílies i professionals que confien en la nostra entitat per trobar plegats una resposta adequada a cada necessitat . La confiança és creure en l’altre i és necessària per enfortir els vincles amb les persones que atenem i amb les que compartim l’atenció.

Prendre part de la realitat , implicar – nos , no passar de llarg , voler transformar allò que entenem no va prou bé és el que ens ha fet comprometre’ns i voler formar part de la història sense restar indiferents a la vida.

Una part del nostre compromís ens vincula directament amb la comunitat , aquest vincle significa per nosaltres un dels reptes més importants envers un futur millor i ens situa amb una mirada d’ esperança.

L’ esperança parla de futur i Oncolliga és una entitat que pretén sumar – se a totes aquelles iniciatives que volen millorar el futur col•lectiu a través de la millora de molts futurs individuals. Realment és un repte esperançador.

 

Aquest document elaborat per Carme Casas, Treballadora Social del PADES del Consorci Sanitari de Terrassa i membre del Comitè Científic d’Oncolliga, està basat en el llibre de Francesc Torralba, Cent valors per viure de Pagès Editors, 2001.