Tots els pacients del primer assaig van respondre favorablement a la teràpia i alguns segueixen lliures de càncer passats els 3 anys

L’estudi és pioner a Europa (Institut de Recerca Sant Pau)
Una nova immunoteràpia CAR-T ha aconseguit la desaparició completa, durant més de 3 anys, de dos tipus de limfomes: el limfoma de Hodgkin i el limfoma agressiu de cèl·lules T. I això, en pacients que s’havien fet resistents a totes les teràpies prèvies.
El nou tractament l’han desenvolupat científics de l’Institut de Recerca Sant Pau i s’ha publicat a Blood, la revista de la Societat Americana d’Hematologia.
En què consisteix la teràpia?
Aquesta nova immunoteràpia CAR-T es basa a extreure cèl·lules del sistema immunitari del pacient, reforçar-les al laboratori i tornar-les a administrar al malalt per lluitar amb més eficàcia contra aquests càncers de la sang.
Aquesta teràpia ja s’ha provat de manera experimental en 10 pacients que s’havien quedat sense alternativa de tractament. Tots van respondre favorablement al medicament i la meitat, fins i tot, van aconseguir una remissió completa, com explica Javier Briones, responsable de la investigació:
“Havien rebut almenys 5 tractaments diferents i cap havia aconseguit una resposta al càncer. Després d’una única infusió d’aquestes cèl·lules, la meitat dels pacients havien assolit la desaparició completa.”
Briones afegeix que alguns pacients segueixen lliures de càncer passats els 3 anys.
Tractament poc tòxic
Una de les característiques de molts tractaments contra el càncer són els seus efectes secundaris. Un malestar que en molts casos no permet fer vida normal als pacients.
En aquest sentit, aquesta nova immunoteràpia també ha demostrat ser molt segura, com explica Javier Briones: “Un altre punt molt important és que la toxicitat d’aquest medicament ha estat molt baixa, de manera que cap pacient ha tingut complicacions importants derivades de l’administració d’aquesta teràpia.”
El Roberto és un dels pacients que han participat en la recerca. Reconeix que gairebé havia tirat la tovallola perquè totes les teràpies i assajos havien fracassat en el seu cas. Amb aquest tractament, però, han aconseguit fer desaparèixer el limfoma:
“En totes les analítiques hi havia una presència molt òbvia del limfoma, i amb aquesta teràpia va desaparèixer. I, a diferència d’altres teràpies, que m’havien deixat molt abatut, aquesta em va semblar molt lleu i fàcil de portar.”

Foto de família de l’equip d’investigadors que ha fet l’estudi (Institut Recerca Sant Pau)
Un estudi pioner a Europa
Aquesta prova experimental amb aquesta nova immunoteràpia CAR-T és la primera que finalitza amb èxit la seva fase inicial a tota Europa.
Els resultats s’han presentat també al congrés anual de la Societat Americana d’Hematologia (ASH) 2024, un dels esdeveniments més rellevants per a la comunitat científica i que es va celebrar a finals de l’any passat.
La Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia i l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras han donat suport al projecte amb l’adquisició d’una part important de l’equipament i la provisió de fons per a la producció de fàrmacs.
Aquest estudi també ha estat possible gràcies al suport d’altres institucions i organismes de finançament, com ara La Marató de TV3.