L’estudi l’ha fet una empresa catalana d’investigació i indica que gairebé una de cada tres pacients han superat la malaltia només amb anticossos.

L’estudi ha estat publicat a The Lancet

Un assaig clínic amb dones que tenen un dels càncers de mama més agressius demostra que al voltant del 30% de les pacients es poden curar sense haver de recórrer a la quimioteràpia. L’estudi PHERGain l’ha fet l’empresa catalana d’investigació clínica Medsir i s’ha publicat a la prestigiosa revista científica The Lancet.

Aquest fet augmenta significativament la qualitat de vida de les pacients, ja que redueix l’agressivitat i els efectes secundaris del tractament.

L’estudi s’ha fet en dones amb càncer de mama HER2 positiu sense metàstasi. En comptes del tractament estàndard –una combinació de quimioteràpia i anticossos–, inicialment només els han donat els anticossos.

Sis setmanes després han avaluat com estaven responent al tractament i han decidit si calia introduir-hi la quimioteràpia. El resultat és que al voltant d’un 30% no els ha calgut i podien prescindir “amb seguretat” del tractament amb químio.

A més, José Pérez, oncòleg i autor de l’assaig clínic PHERGain, afirma que les dones que sí que van haver de continuar el tractament amb quimioteràpia per una resposta insuficient dels anticossos no van veure com el seu pronòstic empitjorava.

“Els pacients que no responen gaire bé als anticossos, i que han demorat una mica l’inici de la quimioteràpia, tampoc se’ls empitjoren les condicions per no haver fet el tractament de químio des de l’inici de la malaltia.”

Una fita cap a la medicina personalitzada

L’estudi confirma que gairebé el 95% de les pacients que van seguir aquesta estratègia terapèutica adaptativa, independentment de si finalment van necessitar aplicar quimioteràpia, estaven lliures de càncer al cap de tres anys. Aquest percentatge és més alt (96,4%) en les dones que no van haver de fer la químio.

Medsir assegura que es tracta del primer estudi que ajusta gradualment el tractament de cada pacient en funció de com està responent a la teràpia, i destaca els beneficis dels assajos clínics adaptatius centrats en tractaments individualitzats.

Malgrat que els resultats del PHERGain es van presentar l’any passat al congrés ASCO de Chicago, el més important del món en oncologia, Pérez creu que serà ara, amb la publicació de l’estudi a The Lancet, que es plantejarà a les consultes mèdiques com una opció terapèutica més:

“La comunitat oncològica sempre necessita el reforç que l’estudi surti publicat [en una revista científica], perquè sigui sotmès a aquest control de qualitat, a la crítica dels que en volen buscar les limitacions.”

Les millores dels pronòstics de càncer de mama permeten anar més enllà, amb estudis com aquest, per millorar la qualitat de vida de les supervivents, a reduir tant com sigui possible l’agressivitat dels tractaments.

A l’assaig hi han participat 45 centres de 7 països europeus, i s’ha analitzat els casos de 356 pacients amb càncer de mama HER2 positiu.

L’estudi PHERGain continua en procés i continuarà avaluant com responen les pacients que hi participen a llarg termini, al cap de cinc i set anys de la cirurgia.

FONT: https://www.ccma.cat/324/un-assaig-obre-la-porta-a-curar-un-dels-cancers-de-mama-mes-agressius-sense-quimioterapia/noticia/3285521/