La Fundació Oncolliga ha fet aquest matí la 1a Jornada de formació per a professionals de la salut i estudiants de Sexualitat i càncer: com abordar-la en persones amb aquesta malaltia.  Els ponents han ofert algunes claus perquè el personal de la psicologia, medicina, infermeria i treball social tingui més eines per abordar la sexualitat amb els afectats i afectades per càncer. És l’activitat principal que ha organitzat Oncolliga amb motiu del Dia Mundial del Càncer, el 4 de febrer.

 

Al fons, d’esquerra a dreta: Dani Romero, Mati Segura i Neus Cols.

La sexualitat pot ser difícil d’abordar per a les persones que tenen càncer però també per als professionals de la salut. Sovint, en aquests casos, els problemes sexuals s’ignoren per la incomoditat dels afectats i afectades, i les seves parelles, d’expressar-ho obertament.

En aquest sentit, la psicòloga, terapeuta sexual i de parella d’Oncolliga, i també de la Fundació Galatea, Mati Segura ha dit que “la majoria de professionals de la salut no pregunten als pacients amb càncer sobre com va la seva sexualitat, i haurien de fer-ho”. A més a més, “també han de saber consolar, acompanyar, els pacients que tenen problemes amb la sexualitat per aquesta malaltia”.

Per a la metge adjunta del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Marta Andrés, el personal sanitari ha de ser proactiu per conèixer i derivar als professionals que poden millorar la qualitat de vida de les persones malaltes”. I és que “les disfuncions sexuals després dels tractaments són habituals però cal tenir en compte que es poden tractar.”

L’infermer gestor de càncer de mama a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, Dani Romero, creu que “cal plantejar als pacients amb aquesta malaltia els canvis que experimentaran  en la sexualitat; com a gestor, ho intento”.

A la presidenta de l’Associació d’Ostomitzats de Catalunya (ACO), Neus Cols, li van diagnosticar un càncer rectal fa 12 anys i, després de tot aquest temps, afirma que encara “la sexualitat  és un tabú en els pacients amb càncer”, sobretot amb el tipus de càncer com el que va tenir ella.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, el doctor Jaume Padrós, ha obert l’acte i ha destacat “la gran idea d’Oncolliga d’organitzar aquesta jornada de sexualitat i càncer. I, en aquesta línia, la presidenta del Comitè Científic de la fundació, l’oncòloga Àngels Arcusa, ha assegurat que “aquesta jornada ajudarà als professionals de la salut a entendre millor els efectes que pot provocar un càncer en la sexualitat”.

La presidenta d’Oncolliga, Maria Assumpció Vilà, ha clausurat la sessió  amb aquestes paraules:  “hem organitzat aquesta jornada amb molta il·lusió; tenim un equip tècnic fantàstic!”

 

El 4 de febrer és el Dia Mundial del Càncer. La Fundació Oncolliga ha preparat diverses activitats que pots consultar en aquesta web.

 

La presidenta d’Oncolliga, Maria Assumpció Vilà, clausura la jornada.

En les següents imatges de la jornada, la doctora Marta Andrés presenta la seva ponència sobre els efectes secundaris dels tractaments oncològics, la doctora Àngels Arcusa presenta la sessió, i el president del Col·legi de Metges de Barcelona, el doctor Jaume Padrós, dona la benviguda a tothom.