Estat emocional en dones amb càncer de mama: variació experimentada després d’una sessió psico-oncològica basada en el counselling i la psicologia positiva

  • Article de: Lídia Vila Sánchez, Antoni Font Guiteras, Lydia Caba Vela
  • Revista: PSICOONCOLOGÍA. Vol. 13, Núm. 2-3, 2016, pp. 205-225
  • Consulta l’article

Objectiu: La majoria d’estudis sobre els beneficis de la intervenció psicològica en pacients de càncer de mama s’han centrat en els efectes acumulats després de diverses sessions terapèutiques. L’objectiu de la present recerca ha estat descriure l’estat emocional de les pacients abans de la sessió i constatar el possible efecte emocional immediat de la mateixa.

Mètode: Es va avaluar l’estat emocional de 30 dones diagnosticades de càncer de mama, mitjançant un instrument ad hoc que incloïa ítems del Distress Thermometer for Patients, abans i després d’una sessió de suport psicològic. Durant la sessió s’abordaven aquells aspectes que preocupaven a les pacients des d’un enfocament terapèutic basat en el counselling i la psicologia positiva.

Resultats: La mitjana de malestar emocional experimentat durant la setmana prèvia a la sessió era de 6,4 punts (sobre 10) en el termòmetre emocional i més de la meitat de les dones havien experimentat diversos problemes emocionals durant aquest període. Després de la sessió es va reduir significativament la intensitat de les emocions negatives pel que fa a l’inici de la visita i, també, el malestar emocional en comparació de l’última setmana. Així mateix, més de la meitat de la mostra experimentaven estats emocionals positius. Les millores no es van relacionar amb la situació mèdica ni amb el nombre de visites psico-oncològiques prèvies.

Conclusions: Davant la constatació d’alleujament immediat del malestar emocional, es conclou que és adequat derivar a tots els pacients al servei de psico-oncologia almenys per a una vista de control.