• Amb motiu del Dia Mundial del Càncer, 4 de febrer, la Fundació Oncolliga destaca la importància, ara més que mai, de l’atenció psicològica i també social a les persones amb càncer i les seves famílies.

  • La Covid-19 ha provocat que les persones que es troben en un procés oncològic sentin més angoixa, por i soledat amb l’afegit del què ja comporta la mateixa malaltia.

Barcelona, 4 de febrer de 2022 – Amb motiu del Dia Mundial del Càncer (4 de febrer), la Fundació Oncolliga posa en valor la importància de l’atenció psicològica i social a les persones que es troben en un procés oncològic i les seves famílies, ara més que mai. El departament de psicooncologia d’Oncolliga ha detectat que l’impacte de la Covid-19 en les persones amb càncer i també les seves famílies ha generat que sentin més angoixa i por afegida a la qual ja comporta, en molts casos, la mateixa la malaltia.

Des de l’inici de la pandèmia tant Oncolliga com la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC), a través de les entitats federades, han manifestat que hi ha un augment de la demanda dels serveis psicosocials. Des del departament de treball social d’Oncolliga també destaquen l’augment de la demanda del servei de préstec de material clínic, en concret d’equips, com llits articulats, que faciliten la permanència i la cura en el domicili dels pacients oncològics. En el mateix sentit, també han rebut més sol·licituds del Servei d’Atenció a Domicili (SAD) que s’ofereix per millorar la qualitat de vida de les persones amb càncer, ja que permet la permanència a la llar familiar durant més temps alleugerint la càrrega dels seus familiars i/o persones cuidadores.

Avui en dia el càncer és un problema de primera magnitud sanitària, tant per la seva incidència i mortalitat, com per l’intens impacte en la qualitat de vida de les persones que el pateixen i les seves famílies. Les darreres xifres publicades en relació amb el càncer indiquen que aquest any es detectaran més casos de càncer a l’estat i s’estima que aquestes xifres augmentin amb els anys. L’augment de la incidència del càncer i la tendència a la cronificació de la malaltia, gràcies als avenços mèdics, comportarà que augmentin les necessitats d’atenció i acompanyament a les persones que es troben en un procés oncològic. Necessitats psicosocials que necessiten atenció i que no sempre estan cobertes pel sistema de salut pública. 

Avui en dia el 90% de les donacions que es recapten en l’àmbit estatal pel càncer es destinen a la investigació, molt necessària per millorar els tractaments de la malaltia i la detecció d’aquesta. Tot i això, també són essencials els recursos que es destinen a les entitats que acompanyen a les persones amb càncer i els seus familiars per millorar el seu benestar i la seva qualitat de vida.